Dzień Dyni

W Gimnazjum nr 1 od wielu lat podejmowane są działania promujące zdrowe odżywianie. Spośród wielu projektów i programów o tej tematyce, najbardziej lubianą i cieszącą się dużym zaangażowaniem uczniów jest szkolna akcja pt. „Zdrowe piątki”. Raz w miesiącu, tego dnia, uczniowie przygotowują dla całej społeczności szkolnej poczęstunek owocem lub warzywem.

30 października Szkolny Zespół Promocji Zdrowia zorganizował „Dzień dyni”. Zadaniem każdej klasy było zaproponowanie i przygotowanie przekąski lub innej potrawy z tego warzywa. Pomysły, zdolności kulinarne i zaangażowanie naszej młodzieży przerosły nasze najśmielsze oczekiwania. Uczniowie zaproponowali: sałatkę warzywną z pestkami dyni, bułeczki, babeczki fit, placuszki, naleśniki z konfiturą dyniową oraz wspaniałą zupę. Wszystkie potrawy były wyśmienite, czego dowodem była wymiana przepisów przygotowanych potraw.

Nasza młodzież kolejny raz udowodniła, że posiada wiele umiejętności oraz potrafi uczyć się od siebie nawzajem.

Lidia Kaczor

Ewa Jarocka-Sadowska


 Powrót